home  | verslag deel 2|   korte trips overzicht | camperplaatsen overzicht

 

Herfstvakantie 2011, Pas de Calais en Picardie, Frankrijk     

 
 


Dinsdag 08.11.2011:

In deze herfst gingen we op herhaling, na eerst een verblijf van een week in de Elzas werden de pijlen gericht op een voor ons onbekende streek. Voor vele Belgische kampeurs is dit een gebied, dat zij net zo makkelijk bezoeken als wij de Eifel of de Moezel. We konden pas na het weekend vertrekken, want een bedrijf waarmee we vanuit mijn werk zaken doen had ons uitgenodigd om de Dakar pre Proloog in Valkenswaard bij te wonen. Een evenement waarbij de Nederlandse teams, welke deelnemen aan de Dakar Rally van 2011 voor de eerste keer officiŰel aan het publiek werden voorgesteld. Onze vakantiereis maakten we niet met een dergelijk terreinvoertuig, maar dat was voor de eerste dag alleszins wenselijk en voordelig geweest. Hier in het Vlaanderse zijn namelijk secundaire wegen genoeg van een bedenkelijke kwaliteit: van slecht onderhouden betonbanen tot kasseien, waarbij de vullingen in je tanden dansen en dan helpt geen soepele vering of hulpluchtvering meer. Enkel snelheid minderen of zo'n eerder genoemd voertuig. Omleidingen waren er deze dag ook weer, nog steeds het motto: "zoek de altenatieve weg maar zelf uit". We zijn al niet anders meer gewend. Vergelijk maar eens de geplande route ten opzichte van de werkelijk gereden route door op onderstaande landkaart te klikken. Een van die omleidingen bij Waterloo leidde ons in het spitsuur naar een file. Hier verloor dus niet alleen Napoleon de slag, maar ook wij zoveel tijd, dat we een alternatieve overnachtingsplaats moesten bepalen, het was nl. laat genoeg. Het werd de CP plaats bij de Gavers. Het was al donker toen we daar arriveerden en we waren niet alleen. Een campeur was net zijn accu's aan het opladen door de motor te laten draaien. Wel begrijpelijk in dit jaargetijde, waarbij de lichtcellen weinig of geen opbrengst hebben en het verbruik hoger ligt. Maar daardoor wordt het niet aangenamer.

Info stelplaats Gavers volgt nog


 

 

De route op 8 november 2011

 klik hier voor rit op Google maps
Google maps kaart weergeven

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++


Woensdag 09.11.2011:

Het had een beetje geregend in de nacht en het voelde kil aan in de morgen. We vertrokken reeds vroeg met de bedoeling, dat we zodoende binnendoor konden rijden en dan nog op een christelijke uur in Bergues zouden zijn om het stadje te kunnen bezichtigen. Dit vestingsplaatsje, in het Vlaams Winoksbergen genaamd heeft een lange geschiedenis, welke begint rond de 7e eeuw. Later werd het onlosmakelijk verbonden de Winoksabdij, waarvan nu alleen nog de resten in de vorm van een toren overeind staan.  Het meest in het oog springend gebouw is het belfort, wat in de tweede wereldoorlog opgeblazen werd en pas een twintigtal jaren later - in de jaren 60 - herbouwd zou worden. Bergues is geheel ommuurd en men kan over deze vestingswerken geheel rond de stad lopen.
De vlaggen van de Fransvlaamse leeuw wapperen op de torens van de verdedigingslinie. De afbeelding lijkt trouwens veel op de Vlaamse Leeuw, alleen de kleurstelling verschilt. Bij terugkomst op de stelplaats troffen we Ikkel plus Werner en Kathleen van het Belgische camperforum. Zij waren op doorreis naar London en ze maakten hier een tussenstop om de tijd naar het veer te overbruggen. In de avond zouden ze vertrekken.
 

info stelplaats Bergues
 

Bergues= Winoksbergen. Voor meer foto's klik.
voor meer foto's van Bergues klik op foto
 


De route op 9 november 2011

 Klik hier voor rit op Google maps
Google maps kaart weergeven

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

Donderdag 10.11.2011:

In de ochtend maakte ik een wandeling in mijn eentje over de eerder genoemde intacte omwalling van Bergues. Er was slechts een klein stuk afgezet in verband met werken. Indien men ook gaat wandelen trek wel circa twee uurtjes hiervoor uit en men moet over iets conditie beschikken. De stralende herfstzon zorgde voor een aangenaam accent tijdens de wandeling, echt genieten. Bij terugkomst vertrokken we naar Saint Omer voor een bezichtiging. Deze stad is echt wel een maat groter dan Bergues. Het gemeentehuis van deze plaats biedt een zeer aparte aanblik en heeft een zichtbaar scheef opzetstuk. Dat we in Saint Omer zijn is overduidelijk te zien,want het staat met grote letters geschreven op het dak van dat gebouw. Nu verder naar de onze lieve Vrouwe Kathedraal. Deze wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Vlaamse kerkbouwkunst en heeft een zeer mooi en interessant interieur. Dat onze recherches niet altijd even succesvol zijn, bleek wel uit het feit dat we een grote bezienswaardigheid in de stad overgeslagen hebben, de ru´nes van de abdij St. Bertin. Af en toe zeggen foto's, die je naderhand op internet ziet meer, dan tekst in een reisgids. Bij een volgend bezoek aan de stad zullen we hier zeker nog gaan kijken. Onze France Passion overnachtingsplaats was enkele kilometers verder buiten de stad bij een restaurant en kanoverhuur. Onze verwachting dat de eetgelegen gesloten zou zijn kwam uit. Het was immers al november, dus laat in het jaar.
Volgens onze Garmin zaten we hier in Salperwick nu op -6 meter, dus onder de zeespiegel. Veel hoger zal het ook niet geweest zijn in dit door water, beekjes en kanaaltjes gedomineerd gebied, met als hoogtepunt het natuurgebied
Le marais Audomarois. Fietsen hier was minder geslaagd, want verschillende door mij met de fiets ingeslagen weggetjes liepen dood in het natuurgebied. Een tiental kilometers van onze standplaats lag de bunker van Eperlesque van waaruit de Duitsers ooit de bedoeling hadden V2's op Engeland af te schieten. Een plaats, die op ons wenslijstje blijft staan, want waarschijnlijk waren er nu in deze tijd geen rondleidingen meer. Er volgde een rustige avond op de parkeerplaats, af en toe passeerde een auto van een van de bewoners van de boerderijen verderop.

Meer foto's van FP plaats Salperwick
 

Klik voor meer foto's van Turkheim
voor meer foto's van Saint Omer klik op foto


De route op 10 november 2011

 Klik hier voor rit op Google maps
Google maps kaart weergeven

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++
 

Vrijdag 11.11.2011:

In de morgen was het mistig, grijs en koud. We konden niemand bedanken voor de genoten gastvrijheid, we hadden immers rustig overnacht. Het restaurant was en bleef gesloten. Het werd tijd om water in te nemen, lozen en ons een keer te douchen. We wilden een camping, liefst met internet, want binnenkort zou die gelegenheid zich niet meer voordoen. Veel campings hadden hun deuren al gesloten en anderen zouden dat voorbeeld binnenkort volgen. Een twintigtal kilometers verderop in het plaatsje Licques lag ACSI camping Pommiers des trois Pays met korting en internet. Deze zou tot 15 november open zijn, dus de beslissing was snel gemaakt.
Het was 11 november en de Fransen herdenken op deze dag hun gevallenen van de eerste wereldoorlog. Gelukkig was er wel nog een enkele supermarkt open en konden we daar de noodzakelijke inkopen doen. Even verderop onderweg stond langs de weg een Hymer S670 uit 1994 particulier te koop. De vrouw des huizes was thuis en liet ons welwillend het interieur zien. Er waren toch wel enige zaken aan te merken op de staat van deze MH. Bovendien bleken volgens ons de gevraagde 22000 euro veel te hoog voor het gebodene. Helemaal afgezien dat het een voertuig met Frans kenteken betrof. Bij aankomst op de camping was de receptie gesloten. Op een papiertje aan de deur stond, dat we een van de verharde plaatsen konden uitzoeken en ons melden konden tussen 17:30h en 20:00h.
Drie van de vijf verharde plaatsen waren reeds bezet door andere campers. De verharding bestond uit plastic graten motief in het gras. Nadat we ons ge´nstalleerd en de nodige werkzaamheden uitgevoerd hadden arriveerde een jong Spaans stel met oude caravan, waarvan het dakraam al rijdend had open gestaan. Geen goed voorteken. Alvorens weer onverrichterzake te vertrekken heeft de mannelijke helft de twee aan ons grenzende percelen, die niet verhard waren met de auto en caravan vakkundig omgeploegd. Jammer want we wilden advies geven en eventueel helpen om de caravan op de plaats te duwen. Het afwerende handgebaar van deze landgenoot van Don Quichote vertelde mij dat dat niet nodig was.
Er was snel internet op de camping aanwezig, wat gezien de slechtere weersomstandigheden erg welkom was. Zo konden we het ons binnen lekker warmen en de natte koude buitensluiten.


foto van overnachtingsplaats Salperwick
 


Info camping Pommiers des trois pays
 

De route op 11 november 2011

 Klik hier voor rit op Google maps
Google maps kaart weergeven

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Zaterdag 12.11.2011:

Bij het opstaan 's morgens was het nog altijd een beetje grijs. We zouden niet ver hoeven te rijden tot onze volgende ovenachtingsplaats. Slechts een dertigtal kilometers verderop aan de kust lag de camperplaats Equihen plage, die we uitgezocht hadden vanwege de vele positieve reacties op campersite.be.  De stelplaats ligt bovenop een klif direct naast een afvalzuiverings installatie. Helaas was er slechts stroom voor enkelen. Dit kwam o.a. door de slechte plaatsopstelling van sommige (Franse) campeurs met hun campers, waardoor zij zodoende wel stroom hadden en anderen niet. Degene die verderop in het gras bij de klif stonden hadden helemaal geen amperes. Wij verplaatsten onze MH richting klif, hoewel we de stroom goed hadden kunnen gebruiken. Met de fiets bezocht ik het dorp op zoek naar een restaurant en een supermarkt. De zoektocht viel niet mee. Veel bergje op en bergje af. Een restaurant voor de avond had ik ondertussen wel gevonden, genaamd "le Bouquet". Het was de enige echte eetgelegenheid in dit dorp, afgezien van een brasserie en een friterie even verderop.
Helaas was er nergens een kleine supermarkt te bespeuren, althans ÚÚntje die open was.
Het weer was opgeklaard en het was toevalig ook nog eb. Een ideale mogelijkheid om samen een lekkere strandwandeling te maken. Het zijn vanaf de klif 182 treden naar beneden tot het strand, maar een wandeling die men zeker doen als men op deze camperplaats vertoeft. Lekker uitwaaien aan het strand, zeer de moeite waard. Bekijk de foto's maar.
Het werd langzaam avond en even voor 19:00h wandelden we rustig naar het restaurant le Bouquet. We zijn geen viseters, maar logerend in een plaatsje langs de kust waren we van mening, dat we zeker een "fruits de mer" menu moesten bestellen. We vloeken niet in de kerk. Het was een gezellige avond met een leuke bediening en bijna alles was naar onze goesting. Alleen de "rubberen" inktvisonderdelen in het voorgerecht bevielen mij iets minder. Maar dat ligt meer aan de eetgewoonheden van deze jongen. Olijven heb ik in een eerder stadium van mijn leven ook moeten leren eten....

Info camperplaats Equihen Plage
 

Klik hier voor meer foto's van omgeving Equihen Plage
voor meer foto's van camperplaats Equihen Plage klik op foto

De route op 12 november 2011

 Klik hier voor rit op Google maps
Google maps kaart weergeven

 

naar deel 2 van verslag >>>

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++