home  |  vakantie overzicht |   verslag 2012 deel 1 | verslag 2012 deel 2

 

 
      Vakantieverslag 2012 Frankrijk deel 3  
 
 


   

Donderdag 06.09.2012:

We verlieten onze geliefde staanplaats bij Argens Minervois aan het kanaal, die ons zoveel positiefs geboden had: volop schaduw, mooi uitzicht in een aangename buurt. De bewoners grenzend aan de overnachtingsplaats waren bij ons vertrek een pomp aan het reviseren op straat. Volgens onze maat was dat een ééncilinder Bernard moteur.
Af en toe heeft het nadelen dat je veel poi's in de gps hebt staan en je de mond voorbij praat. We moesten van de vrouwen naar een wolwinkel in Lezignan Corbières. We reden er naar toe. De winkel was gevestigd in het moeilijk toegankelijke, overvolle centrum van deze plaats. De weggetjes werden smal gemaakt door de langs de kant geparkeerde auto's en we konden maar moeilijk passeren met onze 2.20m breedte. Net buiten het directe centrum vonden we een parkeerplaats en konden de dames naar de wolwinkel lopen. Ik lette op beide Hymers, omdat we niet lekker geparkeerd stonden. Bij problemen moesten ze eventueel verzet kunnen worden, Gepakt met enkele plastic zakken keerden de dames een half uur later terug.
Het centrum inkomen is één ding, Het middelpunt van de stad uitkomen een ander ding. Zeker als een te lage tunnel voor onze Hymers, vlak buiten het binnenstad je de doorgangsweg verspert. We moesten enkele malen omrijden om via alternatieve wegen deze heksenketel te ontvluchten.

klik op kaart voor foto van lage tunnel

hindernissen voor het bereiken van een wolwinkel (ben verstandige man die altijd het laatste woord heeft: ja, vrouw)

 Het koelwater was heet toen we de MH stalden op de parkeerplaats van de Lidl. Na inkopen reden we door naar de camperplaats, welke gelegen was in Lagrasse een middeleeuws stadje in de Corbières. We zaten nu zuidelijk van het kanaal.
Omdat de niemand interesse had moest ik alleen een wandeling door het stadje en rond de abdij maken. Het oude centrum had meedere kunstwinkels of etablissementen die daar voor door moesten gaan. Vanuit het klimaat begrijpelijk dat kunstenaars zich liever hier vestigen, dan in de koudere gebieden van Europa. Natuurlijk weet ik niet hoe het hier in de winter met de temperatuur gesteld is.

 

Klik op afbeelding voor meer foto's vam Bergen Belsen
Klik op afbeelding voor meer foto's van Lagrasse in de Corbières


In de avond kwam de plaatselijke politie met de mountainbike het verschuldigde stageld van de overnachting ten bedrage van drie euro ophalen. Met het schrijven ven de bonnetje was meer werk gemoeid, dan het schamele bedrag opbracht. Daarover aangesproken mompelde de agent dit met zoiets als "oui, bureaucratie". Het was niet druk en we mochten voor hetzelfde bedrag meerdere dagen blijven staan. Maar het was een beetje dor in de streek volgens onze companen en die wilden liever de volgende dagen direct aan het Canal du Midi overnachten. Ze hadden dan daar iets meer afwisseling en met meer schaduw onder de plantanen.

Info camperparkeerplaats Lagrasse

 

De route op 6 september 2012

 klik hier voor rit op Google maps
Google maps kaart weergeven

 

++++++++++++++++++++ naar begin ++++++++++++++++++


Vrijdag 07.09.2012:

Het was niet zo makkelijk als het lijkt om een overnachtingsplaatsje pal naast Canal du Midi te vinden. We passeerden Carcassonne en ik had graag het centrum willen bezoeken en een fotoshoot willen maken, maar dit was gezien de drukte net een brug te ver. In Pezens wilden we de camperplaats bekijken of deze geschikt was voor een overnachting. Ondanks dat dit camperplaatsje voldoende schaduw bood, had de plaats een groot nadeel: het was direct gelegen aan een drukke weg in het dorp, met volop verkeerslawaai. We besloten op goed geluk richting Canal du Midi te rijden om daar een acceptabel plaatsje te kunnen bemachtigen. We hadden geluk, want na het dorpje Villesequelande was pal langs het kanaal een mooi plaatsje om te staan en te overnachten. We kregen in de avond zelfs gezelschap van nog een andere MH, waardoor het totaal op vier kwam. De dag werd gevuld met luieren, ik maakt een wandeling naar het dorp. Onze kompaan heeft de hele dag gevist in het kanaal. Zonder resultaat, want vis hebben we helaas niet gekregen voor ons avondeten. Een lekkere relax-dag met weinig activiteiten behalve luieren, bootjes kijken en genieten van de zon.

Info camperparkeerplaats Pezens

Info stelplaats Villesequelande bij Canal du Midi

voor meer foto's  klik op afbeelding
voor meer foto's klik op afbeelding


De route op 7 september 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

+++++++++++++++++++ naar begin ++++++++++++++++++

Zaterdag 08.09.2012:

Ondanks dat we vrij afgelegen lagen hoorden we in de nacht in de verte vaker een trein passeren. Naderhand in de morgen op de kaart gekeken. Aan de noordkant van het dorpje lag  de spoorweg Carcassonne naar Castelnaudary. Het geluid draagt eenmaal in de nacht bijzonder ver. Onze vriend was zo al normaal vroeg op en had al vers brood gehaald bij de kleine alimentation in Villesquelandes. We vertrokken met de gedachte zoveel mogelijk het Canal du Midi te volgen, maar dit resulteerde erin dat we ons meerdere malen bots reden op privé landwegen en wegen, die niet direct voor verkeer bestemd waren en zeker niet voor brede motorhomes. In de plaats Castelnaudary zou markt zou volgens internet op zaterdagmorgen markt zijn. Die wilden we eigenlijk beoeken, maar tijdens het doorrijden van de stad was deze nergens te bespeuren. We reden maar verder richting Toulouse hopende ergens een geschikte overnachtingsplaats te vinden. Het kanaal had ons lief en we vonden in het plaatsje La Ségala een ware camperplaats langs het kanaal, die in geen van de recente POI camperbestanden stonden. Het dorpje was niet bijster interessant, het had niet meer dan een paar huizen, een relais restaurant en een uit de kluiten gewassen dakpannen fabriek. Het restaurant was voor die dag in tegenstelling tot informatie welke we eerder op de dag kregen volgeboekt. We vonden daar de hond in de pot toen we in de avond, netjes omgekleed ons aanmeldden bij de patron van het restaurant.  De bakker, een kleine epicerie was twee kilometer verderop in het dorpje la Bastide d'Anjou. Te ver om in de morgen te lopen. Maar dit was toch weer een standplaatje om in te lijsten. Anderhalve meter verder en we zouden nat worden in het kanaal. Er was zelfs drinkbaar water te verkrijgen in de publieke wc.  De dames gingen breien, onze vriend was aan het vissen en ik ging lopend de omgeving verkennen, waaronder het eerder genoemde dorpje la Bastide d'Anjou.

Info camper- La Ségala

voor meer foto's van Nordkirchen klik op afbeelding
Klik op foto voor meer foto's van Le Ségala

De route op 8 september 2012

Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin ++++++++++++++++++

Zondag 09.09.2012:

De laatste dag met onze vrienden Suwa. In de morgen gingen we niet ver van van onze standplaats naar twee kleine rommelmarkten, "vide grenier" in het Frans . De eerste zolderopruiming in het dorpje Baraigne, enkele kilometers zuidelijker dan onze standplaats was erg klein. Enkel een paar kraampjes met materialen die de naam "zolderopruiming" letterlijk eer aandeden. De tweede was noorderlijker in Montmaur was beduidend groter en hier kon er door de vrouwen aan hun behoefte voldaan worden: ze konden iets leuks kopen. Onderwijl keek Ik meer naar de gebouwen in het stadje. Montbaur had zelfs een heus kasteel en een soort bedevaart kerk. Het was warm, ondanks dat het pas in de voormiddag was en we moesten langzamerhand afscheid van elkaar nemen. Wij zouden in kleine etappes terug rijden naar het killere en nattere noorden, huiswaarts dus. Suwa konden nog een tweetal weekjes in zuid Frankrijk blijven. Zij zouden nog langer langs het Canal du Midi vertoeven. Een beetje fietsen, wat luieren en van de zon genieten.
In Saint Felix Lauragais gingen we gezamenlijk eten in een restaurant, welke gerund werd door een Oostenrijkse die al vele jaren in Frankrijk woonde. Ze had zich echter goed aan de franse levenswijze aangepast. Bijna een uur, dus veel te lang moesten wij wachten op onze slaschotel met vlees en kaas (in het Duits zou ik zeggen "eine klatte Platte"). Het smaakte voor de prijs ook niet bijzonder. Voor een vergelijking: in Duitsland zou men voor hetzelfde gerecht maar de helft hoeven te betalen. Maar goed we hadden gegeten en het werd tijd om afscheid te nemen. Onze volgende overnachtingsdoel zou de camperplaats in het centrum van Albi worden. Toch een tachtig kilometer verderop. Deze gemeente is goed aan de weg aan het timmeren met het renoveren van de binnenstad. Alles ziet er schoon en gelikt uit. De kerk is de grootste bakstenen kathedraal van de wereld en oogt massief en log van buiten. Van binnen een apart interieur. Super is het uitzicht over de Tarn vanuit de door druiven bedekte doorgang in de tuin achter het Toulouse Lautrec museum. Helaas heeft men geen toegang tot de siertuinen zelf. Het centrum met zijn steegjes en vele winkels ademt de gezellige sfeer, die we ook elders kunnen vinden in de plaatsjes van de Corbières, alleen het centrum is groter.
Dat de wereld steeds kleiner wordt blijkt wel uit het feit dat we op de camperplaats in contact komen met Duitsers uit Leverkusen, die goede kennissen hebben in een dorpje niet ver van ons woonadres. We hebben bijna de zelfde hobbies (fotograferen, een beetje Photoshop etc.). Het stel was gisteren 50 jaar getrouwd en ze waren al vele jaren aan het genieten van hun Spaans appartement en het rondreizen met de motorhome.


Voor meer foto's van Albi klik op de afbeelding hierboven

Er volgde een rustige nacht op de grote mixed parkeerplaats. Iets wat we niet direct hadden verwacht gezien de grootte.
Zie hieronder een foto genomen van onze standplaats van die avond. 

Meer info camperplaats Albi

De route op 9 september 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin ++++++++++++++++++

Maandag 10.09.2012:

In de morgen stond de parkeerplaats vol met auto's van werkenden. Gelukkig hadden ze naast ons de vakken leeg gelaten, wat voor ons het uitdraaien vergemakkelijkte. Begrijpelijke logica, gezien de vele  deuken in de zijkant van Franse auto's. Zelfs waren we de avond vantevoren getuige van het onvoorzichtig uitparkeren van iemand. Resultaat was een deuk met diepe kras in de deur van de auto naast hem. De dader nam niet eens de moeite om uit te stappen of een briefje achter te laten. Lopend deed ik enkele inkopen in de stad en ik kon nog enkele foto's maken aan de overzijde van de Tarn van de kathedraal en het museum. Eigenlijk het meest mooie uitzicht op het oude centrum van Albi.
De uitgestippelde route naar onze volgende camperplaats was een van de betere. Kleine wegen, zeer steile stijgingen en afdalingen, fantastische natuur. Alleen betekende dat lange uren rijden en weinig opschieten. Een gemiddelde van 30 km/h is in zo'n geval al erg hoog gegrepen. In Laroquebrou net toen we over de brug over la Cère waren gereden besloten we gezien het latere uur niet meer de route te volgen en de gps de snelste weg naar de camperplaats in Meymac te laten bepalen.


voor meer foto's van onderweg klik op afbeelding

We hadden tot dan eigenlijk zonder echte pauze gereden alleen een kleine onderbreking voor het lozen. Maar uiteindelijk zouden we die dag toch 257 kilometer rijden. gezien de omstandigheden dus heel veel.
Een uurtje voor de schemering arriveerden we op de camperplaats in Meymac. Deze was gratis, groot en bedoeld voor veel campers, gelegen bij een meer. Een gebied wat voornamelijk gebruikt wordt voor de water- en wandelrecreatie.

Meer info camperplaats Meymac


Voor meer foto's van camperplaats klik op afbeelding

De route op 10 september 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin ++++++++++++++++++

Dinsdag 11.09.2012:

De bakker, die in de morgen op de camperplaats brood aan de man zou komen brengen was duidelijk veel te laat. Vele campeurs waren tot dan al vertrokken en wij hadden net de steunpootjes ingedraaid en hadden de motor al gestart toen hij luid toeterend op de plaats arriveerde. Onder af en toe bewolkte hemel reden we verder noordwaarts. Met de ervaring van gisteren namen we nu iets grotere wegen naar ons doel, want we wilden op tijd arriveren op de municipal, die ons voor de die dag onderdak moest bieden. Ook vandaag is Frankrijk onveranderd mooi. Onderweg passeerden we het dorpje Croze, waar we vorig jaar bij een brasserie gestaan hadden in het kader van onze FP vakantie. Er was op de FP plaats niet veel veranderd, alleen waren nu de uitbaters in tegenstelling tot vorig jaar wel aanwezig. Nog voor 4 uur in de namiddag arriveerden we op de bijna verlaten municipal. Er waren slechts enkele caravans. Tijd voor ons om uitgebreid te douchen en zonder stroombeperking te internetten. Het weer was namelijk niet veel bijzonders, de zonnecellen hadden geen echte opbrengst. Door het getik op het camperdak werden we gewaar dat het af en toe regende. Een goede reden om het dorpje Mornsay sur ALlier niet verder te verkennen.
De verschuldigde 10 euro werden net voor de schemer opgehaald door de vrouwelijke beheerster. De avond was zo zeer gevuld met internetten dat er zelfs geen "verplichte" film gezien werd.

Meer info municipal La Bruyère


Voor meer foto's van camping

De route op 11 september 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin ++++++++++++++++++

Woensdag 12.09.2012:

We waren vroeg wakker, want er moest vandaag voor onze begrippen tamelijk wat kilometers gemaakt worden en we wilden toch op een redelijk uur aankomen op de uitgekozen camperplaats in Juzennecourt. Rijdend over kleinere wegen in Frankrijk is de kans groot dat verrast wordt door de schoonheid van de kleinere plaatsjes. De route van deze dag ging door het dorpje Saint Père. Gelegen vlakbij de plaats Vezelay, die in het algemeen bekender is. Deze gemeente bezit een uitzonderlijke kerk, die je eerder qua stijl in Portugal of Spanje zou verwachten. We maakten tijd om dit gebouw op zijn gemak te bezichtigen


voor meer foto's van kerk Saint Père klik op afbeelding

Het interieur van deze Bourgondische gothische kerk was niet overdadig, maar wel door haar simpelheid bloedmooi. Er moet nog steeds, zowel van de buiten- als van de binnenkant nog veel gerestaureerd worden, wil het echt een trekpleister in de omgeving worden.


voor meer foto's van kerk Saint Père klik op afbeelding

We reden verder. Van het departement Yonne, via de Cote d'Or naar Juzennecourt gelegen in de haute Marne. Hier zouden we overnachten. Ze zijn er nog altijd, de gratis camperplaatsen met overnachting, water, WC en stroom gratis, alles voor niets. Dat men deze kan vinden in een kleine dorpgemeenschap zoals Juzennecourt is verrassend. Geen restaurant, alleen maar een bakker op de hoofdstraat die kan profiteren van aankopen van de campeurs . Het enige wat we financieel terug kunnen doen is in de morgen een flute (groter stokbrood) kopen bij eerder genoemde bakker. De stroom verzekerde ons van een mooie avond film kijkplezier in onze MH, staand vlak voor het gemeentehuis op het "place de la Mairie"

Meer info camperplaats Juzennecourt


voor meer foto's van Juzennecourt klik op afbeelding

De route op 12 september 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps


 

++++++++++++++++++++ naar begin ++++++++++++++++++

Donderdag 13.09.2012:

Vandaag zou het onze laatste overnachting in Frankrijk en van deze vakantie worden. We reden noordwaarts. Onze eerste stop was in Bar-le-Duc om het chemisch toilet te ledigen. Deze camperplaats hadden we ook op de heenweg aangedaan. We wilden echter hier niet overnachten. Via de voie sacrée (de heilige weg) naar Verdun. Door de vele monumenten uit 14-18 wordt men steeds weer herinnerd aan de onmenselijke dingen die hier iets minder dan 100 jaar gebeurden.


voor meer foto's van weg klik op afbeelding


We misten de camperplaats Etangs de Monti, net ten noorden van Damvillers. Naar achteraf bleken de verkeerde coordinaten in POI bestand van de NKC te staan. We hebben vergeefs een paar maal heen en weer gereden. Uit arrenmoede de kortst bijgelegen geschikte CP uit de POI's als eindpunt ingeklopt. Montmedy! Ik had geluk, want deze overnachtingsplaats was gevestigd op de parkeerplaats bij de vesting en kazematten op een berg hoog boven het stadje. In de laatste dagen van onze vakantie kon ik een uitgebreide wandeling maken over de verdedigingswerken, die het laatst dienst gedaan hadden in de eerste wereldoorlog. Een aanrader voor iedereen die een beetje geïnteresseerd is in de historie van deze streek. 

 


voor meer foto's van vestingswerk Montmedy klik op afbeelding

We hebben rustig overnacht op de parkeerplaats. Zelfs het ratelende geluid van de houten balken van de ophaalbrug veroorzaakt door passerende auto's bleef in de nacht afwezig. In de nacht waren er geen bezoekers meer en de bewoners lagen net als wij ook in het bed. De nachtrust duurde niet overdreven lang.

Meer info camperplaats Montmedy

De route op 13 september 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin++++++++++++++++++++

Vrijdag 14.09.2012:

Voor achten werden we wakker door het lawaai van bosmaaiers. Er werd op de parkeerplaats waar we vertoefden een grote graafmachine afgeladen. Een goede reden om te vertrekken. We waren nog niet gewend aan hete koude en gure weer. Een stimulans om snel terug naar huis te gaan terug te gaan huis te gaan. Toch besloten we een omweg te maken via de abdij van Orval. Helaas hadden we voor een rondleiding niet voldoende tijd en moeten we dit tot een volgende laten. We reden door naar Banneux, waar de vrouw een kaarsje als bedankje voor de goede reis kon opsteken. In de namiddag arriveerden we thuis, konden we uitladen en zo langzamerhand de balans opmaken van deze vakantie. 

De belangrijkste conclusie: de MH en de motor hebben zonder problemen goed gelopen. Het verbruik van de camper was iets hoger dan bij de vorige vakantie naar Rügen. Of dat komt doordat er meer bergen of geaccidenteerd terrein was tijdens deze vakantie is niet bekend. Wel zullen om die reden de diverse filters voor de komende reis vervangen. Op 2883 kilometer verstookte ik 324.88 liter, wat neerkomt op 1 liter op 8.88 kilometer of 11.25 liter op 100 kilometer.
De zonnecellen vergrootten de autonomie van het vrijstaan. Zolang er zon was er geen tekort. Mijn laptop is echter een grootverbruiker en gebruikt bij 12 V tot 9 ampère wanneer in bedrijf in combinatie met het opladen van de laptopbatterij.
Teveel verbruik voor de huishoudaccu wanneer er geen zon was of er geen externe stroom aangesloten was. Weer iets om over na te denken.