home  |  vakantie overzicht |   verslag 2012 deel 1 | verslag 2012 deel 3

 

 
       Vakantieverslag 2012 Frankrijk deel 2  Drôme - Vaucluse - Gard - Herault - Aude
 
 


 

Maandag 27.08.2012:

In de morgen moest ik in een dorp verderop, in Cléon- Andran naar de pinautomaat. Puy saint Martin had er geen. De Super U in Martin was daarentegen aanmerkelijk groter dan in het eerstgenoemde dorpje. Hier hadden ze een super lekker brood :-). Eigenlijk veel lekkerder dan bij de echte bakker. Op de terugweg gekeken naar de twee andere overnachtingsplaatsen die volgens het NKC bestand ook in Puy St Martin zouden zijn. Één niet kunnen vinden, tenminste deze was niet aanwezig op de opgegeven coördinaten en de andere bij het voetbalveld was slechts een kleine parkeerplaats met een paar afvalbakken. Nauwelijks geschikt als overnachtingsplaats. Dus eigenlijk behalve de echte camperplaats geen echt alternatief in dit dorp.
Dit was enkele dorpen verderop op de route van de motorrit van die dag wel het geval. in Charols bij de Proxi was bij het plaatselijke supermarktje een heuse overnachtingsplaats aangelegd. Hier heb ik voor mijn camperplaatsenbestand enkele foto's van gemaakt en de zaken bekeken .
Het begin van de motorroute verliep erg vlot, zeker omdat het grotere weg betrof. Echter hoe verder in de route des te kleiner werden de wegen en ook was er kwistig met gravel gestrooid wat het gemiddelde niet ten goede kwam. Ook ebde vanwege de warmte na enige uren de concentratie weg. Een beetje gevaarlijk, alleen maar rijden op ervaring.
De omgeving was misschien niet zo spectaculair al bij de rit van gisteren, maar ik passeerde toch enkele gorges met adembenemende panorama's.
Moe maar voldaan, zoals dat heet kwam ik terug bij de camperplaats.
We hadden in de avond nog een uitgebreid gesprek met mensen uit de Elzas die erg goed Duits kenden. De man leed aan een "stralingsziekte" -google maar eens op "electro smog" - en had voor die reden een camper gekocht, omdat hij dan de omgeving kon nazoeken op de straling.  Indien dat dan niet goed was kon hij verkassen. Dit was bij een hotelverblijf niet altijd mogelijk. Zijn vroegere professie was o.a. leraar in electotechniek.
Hij waarschuwde mij voor stralingen en de gevolgen daarvan bij intensief gebruik van Wifi.
 
Meer info van de motorrit


voor meer foto's van motorrit klik op afbeelding

De motorrit op 27 augustus 2012

 klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++


Dinsdag 28.08.2012:

Onze tijd van 72 uren voor het maximale verblijf op de camperplaats was om, maar dat was eigenlijk niet de echte reden om verder te trekken. Bij mijn weten was er niemand die dit controleerde. Het was bewolkt weer en regen dreigde. Altijd een goede reden om verder te rijden. Alleen was onze stroom op. De zon liet ons ook in de steek, we wilden niet te ver rijden en dus moesten we een overnachtingsplaats hebben met stroom. Bij Valreas wipten we de Leclerc binnen, omdat ik deze winkel bij een van de vorige reizen als immens groot en goed geassorteerd ervaren had. Tenminste in relatie tot de grootte van het stadje. De winkel was nog steeds groot, maar waarschijnlijk in mijn herinnering niet helemaal realistisch groot. Tussen Valreas en Visan vonden we bij de wijnboer Lauribert een geweldige staanplaats met alle voorzieningen. Zelfs een toilet voor het campervolk was aanwezig.
De ontvangst door de eigenaar was hartelijk. Een goede zakenman naar later bleek. Ondanks dat we geen echte wijnkenners zijn kochten we toch naar onze smaak hier lekkere witte wijn, welke waarschijnlijk de vakantie niet zal overleven. Bespaart ook gewicht.  

Info camperparkeerplaats op FP plaats Lauribert


Klik op foto voor meer foto's van domaine Lauribert

De route op 28 augustus 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

+++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

Woensdag 29.08.2012:

Een rustdag en we hoefden en wilden niet verder te reizen. Het zou een motordag worden. Als bij zovelen tweewielerfanaten zonder motor heeft de Mont Ventoux  een aantrekkingskracht. Gewoon om eens een keer gedaan te hebben. De berg onderscheidt zich t.o.v. alle andere bergjes in de omgeving door zijn immense hoogte van 1912 meter. Waarlijk geen kattepis voor de wielrijders, die in de aanloop meer dan 20 kilometer bergop moeten rijden. Ik heb een speciale fiets van Japanse makelij die al het werk voor mij doet. Honderden wielrenners passeer ik bergop. Ik rechtuit, zij meestal slingerend, buiten adem, zwetend, afziend, soms met de dood in de ogen en soms -wat een afgang- lopend naast hun renfiets. Het monument van Simpson, een kilometertje onder de top heb ik door de slechte mistige en koude weersomstandigheden gemist. Boven op de top was het guur, begon het te regenen. Niet een plaats om lang voor je plezier te verblijven. Bergafwaarts via de noordwestelijk kant. De intensiteit van de buien nam toe. De door Henriëtte behandelde motorjas was waterdicht. Mijn onbehandelde motorlaarzen niet helemaal. Ik hield mij voor: beneden zou het beter zijn. Dit duurde echter langer dan verwacht. Echte zon zoals bij vertrek in de ochtend was er niet meer. Deze kwam pas tegen de avond echt terug.  We waren toen lang en breed al aan het genieten van de camperplaats, de wijnvelden, de gesprekjes met de Zwitserse en Franse geburen. Over honden, zoals dat meestal gaat, wanneer je niet zo lang geleden je 14 en een half jaar oude poedeltje hebt verloren.
Leuk voor ons dat ze hier op de boederij ook een lieve, grotere bruine poedel hadden. Herkenning en een traantje, weemoed naar ons oude hondje.

info motorrit Mont Ventoux

Klik hier voor meer foto's van Mont Ventoux
Klik op foto voor meer foto's van die dag

De route op 29 augustus 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps
 


hoogteprofiel rit
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++
 

Donderdag 30.08.2012:

De batterijen waren vol, genoeg om een dagje onze hobby met de laptop, o.a. dit verslag verder te kunnen schrijven zonder extra energie van de zon, want we zouden niet ver weg overnachten. De keuze was gevallen op de camperplaats van Rochegude in de Drôme, niet te verwarren met dezelfde plaats van een kleiner dorpje in Languedoc Roussilion. Het dorpje zelf was eigenlijk onbetekenend en had behalve een kasteel ingericht als hotel, een wijncooperatie, een bakker en een hele kleine buurtsuper U niet veel speciaals te bieden.
We stalden de MH en maakten een wandeling in het dorp en de omgeving. Een paar boodschapjes gedaan in de wijkwinkel en we waren gesettled voor de avond en nacht. Niets bijzonders te verwachten dachten we. In de schemering veranderde dat en werd de lozingsplaats voor campers ontmoetingspunt voor jongeren, die wilden laten zien hoe goed ze een auto in een slip konden brengen. Later die avond konden we een schouwspel van disco, alcohol en uitspattingen aanschouwen. De waterpijpen werden uit de auto gehaald. Zou hier ook geld van ons vanuit de EEG naar hun via het fonds van kansloze jongeren vloeien. Betaal ik ook nog mee aan deze onzin en ballorigheid tot diep in de nacht. Een eye opener, maar we zijn gebleven en hebben ons niet echt onveilig gevoeld, maar dat ligt meer aan onze instelling.

Meer info camperplaats Rochegude- Drôme

 Zuid Frankrijk veelal mooi van vervallenheid
voor meer foto's van Rochegude klik op afbeelding

De route op 30 augustus 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

Vrijdag 31.08.2012:

We hadden dus kort, maar wel goed geslapen. Weer niet veel stroom in de accu's maar we hadden vandaag goede hoop dat de zon deze dag zijn best zou doen. We gingen, niet zo ver naar de zuidkant van de Ardèche. Maar dan wel in een andere regio, Languedoc-Roussilion. Eerst moesten we inkopen doen en gingen via het grote winkelcentrum van Bollene. De camperplaats, een "aire naturelle de stationement" was net buiten het middeleeuwse stadje Aiguèze. Een schitterende locatie met uitzicht over het dorp. Tijdens een uitgebreide wandeling kon ik constateren dat het dorp een hoog Valkenburg gehalte had, maar wel vele malen authentieker was dan het dorpje in het Nederlandse zuid Limburg. Men heeft er een mooi uitzicht over de rivier de Ardèche. Tijdens mijn wandeling werd niet alleen ik verrast door een stevige zomerse regenbui. Gelukkig kon ik met andere bezoekers van het stadje schuilen onder een van de vele arcaden van de kleine steegjes, die het stadje rijk was.
De regen verdween vrij snel, maar de wind bleef. Wandelend naar de rots hoog boven de stad was die zonder meer straf te noemen.

Info over camperplaats Aiguèze

Klik hier voor meer foto's van Aiguèze
Klik op foto voor meer foto's van Aiguèze
 

De route op 31 augustus 2012

 
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Zaterdag 01.09.2012:

We reden van Aiguèze van de zuidkant van de Ardèche een heel eind door naar het oosten. Voor de volgende overnachting moesten we in het departement Herault zijn, kort bij Beziers in het dorpje Mont Blanc. Hier lag een ACSI camping. Naar Montpellier via kleine weggetjes af en toe te klein, want ongeknipte struiken aan de zijkant van de straat striemden vaker de zijkant van onze MH. Montpelliers zat dicht met verkeer, We hadden de indruk dat dit wel vaker gebeurde. Dus maar een omweg genomen via autoweg, eerst noordwestelijk - daarna zuidelijk om in het dorpje Montblanc aan te komen. Nadat we ons aangemeld hadden bleek dat de camping niet geheel aan onze verwachtingen voldeed. Erg kleine toegangswegen en heel veel bomen. Zelfs de kleine draaicirkel van de achterwiel aangedreven Mercedes had het moeilijk om hier ongeschonden te manouvreren. Wat moet dat voor de andere grotere en dan voorwielaangedreven campers betekenen? De eigenaars van de camping bleken van Poolse origine te zijn. Niet heel toevallig dus, dat we Poolse buren hadden. Zij kwamen uit Wroclaw, een plaats die we tijdens onze laatste Polenreis ook bezocht hadden. Ze waren op doorreis naar Spanje en maakten een soort cultuurreis. Positief op de camping was, dat de douches warm waren en voldoende water produceerden. Vanwege het naseizoen was slechts een gedeelte van het sanitair open. Mannen en vrouwen moesten dezelfde toiletten gebruiken. Wifi internet van de camping kon ik aftakken via de richtantenne, hoewel het signaal en de verbinding niet erg goed en snel was. In de avond waaide het nog steeds behoorlijk, maar toch al stukken minder dan overdag.


 

De route op 1 september 2012

Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++
 

Zondag 02.09.2012:

Lozen en vullen van water van de MH op de camping was in verband met het geringe plaatsaanbod bij die voorzieningen een aanfluiting. Voor de vidange te doen moesten we de MH op de kleine doorgaande weg parkeren en een emmertje gebruiken. Vanwege het campingverkeer moesten we de camper diverse malen verplaatsen. Nee, niet goed. We besloten zo snel mogelijk een camperplaats langs het Canal du Midi te zoeken, zodat onze vrienden die van Belgie kwamen ons makkelijk konden vinden. Het werd de camperplaats in het dorpje Villeneuve lès Beziérs, niet veraf van de stad Beziers. Deze overnachtingsplaats werd wel minder beoordeeld in het NKC POI bestand, maar het zicht op het kanaal vergoed veel en ook het plaatsje gaf ons echt de Zuidfranse vakantiesfeer. Er was kermis en zelf een heus terras met restaurant op het marktplein. Het VVV is gevestigd in een houten keet bij het kanaal en hier is info in het Nederlands te krijgen over het Canal du Midi. Typisch voor het kanaal zijn de ook hier gelegen sluizen. In de namiddag was het zonnig en voor de volgende dag waren de vooruitzichten nog beter. maar dat werd ons al de hele vakantie beloofd. Niet lang voor de schemering arriveerden onze vrienden na een lange vermoeiende rit vanaf Vienne.

Info camperparkeerplaats Vileneuve lès Beziérs

klik hier voor meer foto's van dit stadje
klik voor meer foto's van Villeneuve lès Beziérs op afbeelding
 

De route op 2 september 2012

Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

Maandag 03.09.2012:

Samen met vrienden een hernieuwde verkenning van de stad. Maar wel op een andere manier en hun de kans gevend om van de vermoeienissen van hun laatste twee reisdagen te bekomen. Er werd een terrasje gepikt en inkopen gedaan bij de Spar supermarkt in het centrum. Op de heen- en terugweg stopten we bij de brug en keken belangstellend naar het schutten van de sluizen en de passerende boten.
Er was een groot winkelcentrum aan de rand van de gemeente. Daar liep ik alleen naar toe. Daar was zelfs een Narbonne (camper)accessoires gevestigd. Deze winkel was wel niet groot, maar had toch interessante aanbiedingen.
We besloten nog een nacht op dezelfde plaats te blijven en in de morgen verder het kanaal af te rijden richting Toulouse en enkele interessante punten van het kanaal te bezoeken, zoals het aquaduct van het kanaal over Orb en van daaruit niet veraf de 9 sluizen achter elkaar om een hoogteverschil te overbruggen van 21 meter in het kanaal. Het te overbruggen hoogteverschil bleek naderhand niet helemaal waar te zijn en het aantal in bedrijf zijnde sluizen ook niet. Het was een mooie zonsondergang daar langs het kanaal in het dorpje nabij Beziers met dezelfde gedeelde achternaam.
 


 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

Dinsdag 04.09.2012:

Het was stralend weer in de morgen, de zon scheen volop. Er moest vidange gemaakt worden en unaniem besloten we het programma uit te breiden met een bezoek aan de Middellandse Zee. Even de zee voelen en pootje baden. In Valras plage was in tegenstelling tot Villeneuve lès B.  wel een gratis lozingsplaats (wie bien zùnnig) en even verderop een camperplaats.
Geen verblijfsplaats naar onze voorstelling, want hier was het gezegde "als haringen in een ton" zonder meer van toepassing. We parkeerden de MH op een parkeerplaats langs de weg en gingen wandelend naar het strand.  De sokken gingen uit, het water was alleen in het begin kouder dan verwacht. Maar al lopend went men aan de temperatuur. Zalig.. op die manier een kilometertje lopen. Eenmaal weer terug op het droge strand plakte het zand al snel op de meest onbereikbare plaatsen tussen de tenen. Er was geen afspoelmogelijkheid, dus bleef er niets anders over dan de voeten door natuurlijke weg te laten drogen en daarna het zand- met de meegebrachte handdoek-  zo goed en zo kwaad als het ging af te vegen. De plaatselijke middenstand werd gesteund: voor vertrek, even nog op een terras in de zon genieten van een versnapering. Voor mij het schoolvoorbeeld van de toerist uithangen, maar wel aangenaam als het niet te vaak gebeurt?
Het aquaduct van Canal du Midi over de rivier de Orb in Beziers was ons volgende doel. Dit bouwwerk is Unesco beschermd en is pas in tweede instantie gebouwd en in gebruik genomen, toen een ingewikkelde constructie, die het kanaal met de rivier verbond te veel schommelingen in het waterniveau van het kanaal gaf.


klik voor meer foto's van aquaduct over de Orb op afbeelding


Dit is ook de reden dat een kilometertje verderop slechts 7 van de 9 sluizen nog in bedrijf waren. Men had via het aquaduct een by-pass gemaakt in het kanaal Van de oorspronkelijke 21,18 meter hoogteverschil, die het sluizencomplex " Écluses de Fonseranes" overbrugd moest worden bleven er maar 13,60 meter over. Met een lengte van 298,1 meter van het gehele complex waren er veel stappen nodig voor overbruggen van een relatief klein hoogteverschil. We waren niet de enige toeristen. Op het water veel Engelsen in boten die om verder te komen van het sluizencomplex gebruik moesten maken. Op de oever voornamelijk Franse en Belgische toeristen, die het complex aan het bekijken waren.
Om grotere boten het hoogteverschil sneller te laten overbruggen had men naast deze sluizen een soort mini "hellend vlak van Ronquières" gemaakt. Maar deze constructie "met bakken op wielen met rubberen banden" is nooit echt in bedrijf geweest.
In de niet gebruikte afgesloten stukken van het kanaal waren naast veel groene waterplanten en algen ook de waterratten goed vertegenwoordigd. 


klik voor meer foto's van Écluses de Fonseranes op afbeelding

We probeerden voor een groot gedeelte het "Canal du Midi" te volgen, maar dat viel niet altijd mee. Veelal ziet men alleen maar de bomenrijen, die het kanaal omzomen, omdat soms het kanaal of in ieder geval de dijken hoger liggen dan de omgeving.
Tijd om een plaatsje te zoeken. Voor de camperplaats in Argens Minervois werden vermoedelijk de verkeerde coördinaten in NKC bestand vermeld. Daar was alleen een minder aansprekend braakliggend stuk land, dat dienst kon doen als overnachtingsplaats. Maar als alternatief vonden we een plaatsje langs het kanaal in deze gemeente waar meerder campers stonden. Deze coördinaten zijn vermeld in de link van de camperplaats hieronder. Een waarlijk idyllische standplaats, zeker bij avondzon. Vlakbij een kleine epicerie en een restaurantje, dus we waren verzekerd van een baguette in de morgen. Het grootste gedeelte van het dorp lag aan de andere kant van het kanaal, maar behalve de jachthaven met iets horeca waren er verder geen restaurants of winkels te ontdekken.

Info camperparkeerplaats Argens Minervois


klik op foto voor meer foto's van Argens Minervois

De route op 4 september 2012

Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Woensdag 05.09.2012:

We hadden heel goed en rustig overnacht hier langs het kanaal. De motorhome wordt onder de bomen uitgereden om de motor af te laden. Bijkomend voordeel dat de zon dan zijn werk kon doen en ons een beetje extra electriciteit kon geven. Ik kon mij gereed maken voor een ca. 160 kilometer lange motortocht die grotendeels door de Minerve streek zou voeren. Noordelijk van Canal du Midi waren veel bergen en rotsen. Om een indruk te krijgen, de toppen waren hier hoger dan het hoogste punt van Belgie, de Baraque Michelle.  De route was een goede mix van kleine en nog kleinere wegen. Er was veel bos onderweg zeker meer noordwaarts, maar er waren vele kale rotsachtige gebieden. Zelfs heide met schapen waren vertegenwoordigd in dit gebied. Bij terugkomst kreeg ik te horen dat de achtergeblevenen de diepte van het kanaal hadden getest. Deze bedroeg duidelijk meer dan het in de folder opgegeven gemiddelde van 2 meter. De reden van het noodgedwongen testen was dat tijdens een onoplettend moment een campingstoel in het kanaal was gewaaid. Met de 4 meter lange hengel kon met veel moeite de stoel vanaf de bodem van het kanaal op het droge gehengeld worden. Had het roemloze vissertje tenminste toch nog één vangst gehad die dag :-) Ik wandelde in de avondzon, die de bladeren van de platanen langs het kanaal goud kleurde een tweetal kilometer naar de volgende sluis. Één van de 69 van het Canal du Midi. Als we willen kunnen we er meer zien.
Het was tot laat in de avond aangenaam weer en konden lekker lang buitenzitten. De situatie op de camperplaats liet het toe.  Af en toe een passerende boot of bootje, al dan niet met Engelsen.

Info motorrit 160 kilometer in de Minerve

Klik op afbeelding voor meer foto's van de rit in de Minerve
klik op foto voor meer foto's van motorrit

route motorrit op 5 september 2012

Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

 

naar deel 3 van verslag 2012