home  |  vakantie overzicht |   verslag 2012 deel 2 | verslag 2012 deel 3

 

   Vakantieverslag 2012 Noord Duitsland en de Oostzee deel 1  
 
 


 


Zaterdag 09.06.2012:

Het was druk geweest de dagen ervoor. Er moesten vele zaken geregeld worden, die noodzakelijk waren om überhaupt op vakantie te kunnen gaan. Op internet hadden we gezien dat de weersvooruitzichten voor de eerste gehele week niet onverdeeld gunstig waren. Erop vertrouwend dat het weerbericht wel vaker niet klopt vertrokken we in de morgen vol goede moed noordwaarts. Amper enkele kilometers onderweg hadden we reeds een tegenslag: een kiezeltje van een te kort passerende personenauto zorgde voor een lelijk sterretje in de voorruit. Deze zou dan later op de vakantie gerepareerd moeten worden en misschien was er een andere optie om bij de glasboer in Gronau te gaan buurten, die nog nieuwe voorruiten van dit soort Hymers voor een schappelijke prijs in voorraad zou hebben. We waren er nog niet uit.
Vergezeld van een grijze lucht met af en toe een enkele druppel gingen we via de autoweg naar Nijmegen, onze eerste stop bij familie. Enkele uurtjes later reden we via de secundaire weg door naar onze eerste overnachtingsplaats in Steinfurt. Een leuk plaatsje volgens informatie op het internet met een goede beoordeling voor de camperplaats. We werden niet teleurgesteld, want zelfs wandelend in de de regen was Steinfurt een aangenaam leuk, ouder stadje, compleet met park en kasteel. De overnachtingsplaats beantwoordde aan de beoordeling van camperaars, die hier van tevoren hadden overnacht en dit kenbaar gemaakt hadden op internet. Goed dus.... !!

Meer info van de camperplaats

klik hier voor meer foto's van het stadje Steinfurt
klik op foto voor meer foto's van Steinfurt
 

De route op 9 juni 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Zondag 10.06.2012:

We wilden vroeg vertrekken, want we wilden vroeg in de middag bij onze zoon zijn die noordelijk van Bremen woont. Alleen het laatste stuk wilden we via de autoweg rijden. Wat is Duitdland mooi binnendoor en zeker als er een zonnetje staat. Maar dat geldt natuurlijk ook voor alle andere landen. We reden voornamelijk door boerengebied wat kon je zien en af en toe ook... ruiken. De wegen soms even smal als de breedte van onze Hymer.
Al rijdende weten we dat we bevoorrecht zijn, doordat we kunnen genieten van het landschap achter de grote panoramaruit van de afwisseling, het alleenrijden, de warmte van de zon, de ventilatie via de zijruit, het  zachte ronken van de Mercedes motor en het relatief moderate verbruik op deze stukken. Een hele tegenstelling tot het laatste gedeelte autoweg. Gehinderd door afzettingen van wegwerkszaamheden, resulterend in te smalle stroken, autolawines, druk jachtig verkeer, irritatie bij jezelf en anderen. Ik wil eigenlijk niet echt opschieten op vakantie.....
Het enige voordeel was dat we op tijd voor onze afspraak waren. En daar volgde ook een gezellige tijd :-)

De route op 10 juni 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

 

 

Maandag 11.06.2012:

De weermannen en -vrouwen hadden het weer niet bij het juiste eind. Ondanks de mindere voorspelling was het weer een formidabele zonnige dag. De zonnecellen produceerden volgens de regelaar vaker pieken tot 6,0 Ampere. Ideaal weer voor een motorrit. Het is hier in het noorden wel niet de Eifel, dus echte stuurweggetjes zoek je hier te vergeefs. Maar de grote hoeveelheden bos zijn ook aangenaam. Een toertochtje uitgezet naar de Nordsee, was aan deze kant nog nooit geweest. Misschien konden we de monding van de Oste in zee tijdens deze rit nog zien.
De gemiddelden lagen hoog en met middenpunt van de route gelegen in Neuhaus was veel eerder bereikt dan gedacht. Ik moest de dijk oplopen om iets van het water te kunnen zien, had mij er trouwens meer van voorgesteld. Het tweede gedeelte van de rit was een kopie van de eerste, niet qua route maar wel qua gemiddelde snelheid en omgeving. Persoonlijk vind ik het landschap bij het startpunt van de route mooier, groener en meer afwisselend. Noordelijker wordt het iets vlakker en een beetje landschappelijk saaier. Maar bedenk: hier spreekt een motorhart en dat hoeft niet voor iedereen te gelden.

Meer foto's van de rit

klik hier voor meer foto's van deze motorrit
klik op foto voor meer foto's van motorrit naar Neuhaus
 

De route op 11 juni 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

Dinsdag 12.06.2012:

De bestemming Lübeck en de camperplaats waren de dag ervoor reeds bepaald. De rit binnendoor was uitgezet, alleen rond Hamburg moest er grotere weg genomen worden om zonder grote omweg over de Elbe te geraken. Hier zat hem ook de kneep want we verzeilden in files, omleidingen en wegwerkzaamheden. We waren bang, dat we wegens de diverse omleidingen onvrijwillig in de Umweltzones van de stad Hamburg zouden komen. Een vrees die naderhand ongegrond bleek In totaal heeft het wel een uurtje extra gekost op deze relatief korte afstand.
Zonder GPS hadden we de camperplaats noordoostelijk in de stad Lübeck nooit gevonden, maar nu reden we er zonder problemen heen. Dit maal een betalende, maar voor de 9 euro wordt veel geboden: overnachtingsplaats, toilet, mogelijkheid tot douchen en lossen toilet etc. De bushalte van lijn 12 om naar het centrum te rijden ligt 50 meter van de ingang van de camperplaats. Lübeck, de stad van de honderden torentjes, is een pareltje en een echte aanrader als je in de regio bent. We hebben er diverse uren rondgezworven en slechts een klein gedeelte van het centrum echt kunnen zien. Helaas mag er op onze overnachtingsplaats maar 1 nacht onafgebroken gestaan worden. Dit zal wel een gemeentebepaling zijn, om campingtoestanden en Dauercamping te vermijden. Een stadsgids van deze plaats in het duits in PDF formaat is hier te downloaden.

Reisgids

Lübeck
Schleswig Holstein
Bekijken >>


 

 

 

 

Meer info van de camperplaats Lübeck

klik hier voor meer foto's van Lübeck
klik hier voor meer foto's van Lübeck
 

De route op 12 juni 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

Woensdag 13.06.2012:

Queen zong al lang geleden "it's a beautiful day" 'en dat zou ook op deze dag van toepassing worden. Zonnig, maar wel niet echt warm. We zouden vandaag geen grote afstand afleggen, een dikke zestig kilometer van Lübeck naar Wismar. Ook alweer zo een Hanzestad om in te lijsten. Ze zijn na de "Wende" volop aan het restaureren geslagen in Oost Duitsland en dat is ook in deze stad te zien. Vanaf de camperparkeerplaats is het slechts een kwartiertje lopen naar de stad. Bezoek het marktplein met het Schwedenhaus en pik er een terrasje. Het Zweedse koningspaar is U al voorafgegaan. Winkels zijn er genoeg, dus ook voor het vrouwelijk gezelschap is er genoeg te beleven. Vooral de baksteengothiek heeft in dit plaatsje hoogtij gevierd. Vele kerken en andere gebouwen werden hier in deze stijl gebouwd.

 
Henriëtte aan de winnende kant in Wismar

 

Helaas hebben meerdere kerken WO II niet ongeschonden overleeft. Onder de DDR heeft dit cultuurgoed nog meer te lijden gehad en is er onder de toen heersende politieke overtuiging zeker niets gerestaureerd, maar men is jaren na de hereniging druk bezig meerdere van deze gebouwen in oude glorie te herstellen.
De camperplaats is gelegen aan de Westhafen. Zeker de moeite waard om daar een bezoekje te brengen. Visliefhebbers kunnen hier zeker aan hun trekken komen in een van de vele visrestaurants.
Duitslezenden zijn weer in het voordeel, want hieronder weer een reisgids in PDF formaat.

 

 

Reisgids

Wismar
Mecklenburg Vorpommern
Bekijken >>

 

Info over camperparkeerplaats Wismar

klik hier voor meer foto's van Wismar
klik op foto voor meer foto's van Wismar
 

De route op 13 juni 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

 

Donderdag 14.06.2012:

Op aanraden van een familielid en ook andere Duitsers, die we onderweg ontmoet hebben kregen we het advies een kijkje te nemen op het schiereiland Zingst. Het zou er mooi en apart zijn. We vertrokken vol goed moet richting die plaats op het schiereiland. De toerit naar het eiland was groen. Bomenallees, die zo typisch waren voor het vroegere Oost Duitsland. Dit veranderde echter toen we eenmaal op het schiereiland waren. Het groene uitzicht werd ingeleverd door zand, plat uitgestrekt land en met nogal toeristische plaatsjes met een hoog Valkenburg gehalte. We deden een parkeerplaats aan en gingen even over het zandstrand wandelen - even de zee voelen.

klik op afbeelding voor meer foto's van de reisdag
klik op foto voor meer foto's van de reisdag

 Door naar een camperplek even verderop in Arenshoop. Deze bleek niet dat te bieden wat we er hoopten te vinden. Iets klopte gewoon voor ons niet in de aangeboden entourage: te kaal, in de volle zon, stoffig en duur voor het gebodene. We besloten daarom verder richting Rügen te rijden naar een andere camperplaats in ons POI bestand, met een goede waardering. Zingst zal zeker zijn charme hebben, het heeft immers een nationaal park en ook de verdere route, het eiland verlatend bood een aansprekende natuur. Alleen hebben wij geen moeite meer gedaan om er langer te blijven. Dat is de vrijheid dit de campeur heeft. We maakten zelfs geen route meer, maar stelden de bestemming in via ons POI camperbestand en lieten de Zumo zelf de route bepalen.
Na aankomst bij de camperplek in Stahlbrode, vlak bij het veerpont richting Rügen hadden we niet lang nodig om te weten, dat hier, voor ons wel alles klopte. Mooie omgeving, rustig,  bereidwillige havenmeester en een mooi uitzicht over de jachthaven. Dat er niet in het dorp gewinkeld kon worden namen we op de koop toe.

Info over de camperplaats Stahlbrode

klik hier voor meer foto's vanStahlbrode
klik op foto voor meer foto's van Stahlbrode
 

De route op 14 juni 2012

 Klik hier voor rit op Google maps
Klik op landkaart voor gedetailleerde route in google maps

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

naar deel 2 van verslag 2012