home  |  vakantie overzicht |   verslag 2010 deel 2 | verslag 2010 deel 3

 

     Vakantieverslag 2010 Zuid Duitsland deel 1  
 
 


Zaterdag 28.08.2010:

We wilden mobiel internet hebben tijdens onze vakantie in Duitsland. We reden daarvoor eerst via de Aldi in Gangelt, waar we het starterpakket en opwaarderingsbedrag kochten voor internet en mobiel. De stick hadden we al bij een eerdere gelegenheid gekocht. Erg makkelijk bij het "online" maken van verslagen :-)
Na de koop reden we richting Monschau om te eindigen in Hellenthal waar we de gratis camperplaats bij de Grenzlandhallen aandeden om te overnachten. Onze buurman even verderop had een grote Engelse Hymer. Even was er consternatie, want zijn vrouw had tijdens ons verblijf ernstig haar knie verdraaid. 112 werd gebeld en ze moest met de ambulance afgevoerd worden naar het hospitaal in Schleiden.
 In de langzaam ondergaande avondzon maakte ik een kleine wandeling naar de Oleftalsperre. Deze indrukwekkende stuwdam is ook gelegen in het plaatsje Hellenthal, een kilometertje of twee van de stelplaats waar wij verbleven. De parkeerplaats bij deze dam wordt ook vaak als stelplaats gebruikt, maar nu waren daar totaal geen campers.

Info Hellenthal en camperparkeerplaats

 

Voor meer foto's van Hellenthal klik op foto
Voor meer foto's van Hellenthal klik op foto

 

De route op 28 augustus 2010

 klik hier voor rit op Google maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++


Zondag 29.08.2010:

Vroeg in de morgen hoorden we van de buurman, dat de blessure van zijn vrouw achteraf mee viel en dat ze toch hun reis verder naar Griekenland konden vervolgen. Voor ons een reden om gerust verder zuidwaarts te rijden. Tijdens de rit kregen we een behoorlijk aantal buien op het dak van de Hymer. Niet ver van Kaiserslautern lag de beoogde camperplaats, vlakbij het natuurzwembad van het plaatsje Rockenhausen. Er was daar alleen een buitenbad, dus hoefden we gezien de temperatuur helemaal niet te overwegen een duik te nemen. We konden er wel gratis overnachten. Onder de paraplu liepen we naar het stadje. Onderweg is er aan de Alsenz veel kunst te zien en ook in het centrum staan tal van (moderne) kunstwerkjes. Een prettige bijkomstigheid was dat er in het stadje een ongekend lekker broodje Döner Kebab bij de zaak Ali Baba te krijgen was. Gelukkig stopte het tijdens de wandeling met regenen en kwamen we droog terug bij de camper.

Info over Rockenhausen en campeerplaats

 

Klik hier voor meer foto's van Rockenhausen
Voor meer foto's van Rockenhausen klik op foto


De route op 29 augustus 2010

 Klik hier voor rit op Google maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

Maandag 30.08.2010:

Vandaag zouden we in de deelstaat Baden Württemberg komen. We hebben de tijd en leggen echt geen grote afstanden af. Gelegenheid genoeg om prettige dingen te doen. Zo werd er even gestopt bij Sinsheim, bij het auto & techniek museum, waar je allerlei soorten (oudere) vliegtuigen en andere voeruigen kan bewonderen. Je hoeft er zelfs geen gebouw voor in te gaan.
We arriveerden in de middag op de camperplaats van Mosbach. Het bijbehorende stadje was qua schoonheid en sfeer een van de revelaties van deze vakantie. Het stadscentrum is niet al te groot en dus ook te behapstukken voor mensen, die niet al te lange wandelingen kunnen maken. Tip:  Er is bij de VVV op de markt een brochure te krijgen van een uitgestippelde niet al te lange stadwandeling door het centrum.

Info over Mosbach en camperplaats

 

Klik hier voor meer foto's van Mosbach
Voor meer foto's van Mosbach klik op foto


De route op 30 augustus 2010

 Klik hier voor rit op Google maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++
 

Dinsdag 31.08.2010

In de morgen en de vroege middag bezochten we weer het stadje, dat we de dag ervoor tijdens een kleine avondwandeling verkend hadden. Het weer was perfect en dat maakte de entourage van het stadje nog aantrekkelijker. Na terugkomst reden we in de namiddag verder naar de volgende overnachtingsplaats. De rit langs de Neckar was zeker niet de mooiste van de vakantie. Er was redelijk veel verkeer en veel verkeerslichten. De industrialisatie eiste ook hier weer zijn tol. De camperplaats, welke we hadden gekozen was gelegen in Neckarwestheim, een verslapen wijndorpje aan de Neckar. Even verderop bergafwaarts was er een kerncentrale die zijn koeling uit de Neckar haalde. Het dorpje zelf was niet erg interessant. Je kon er een paar inkopen doen bij het plaatselijke supermarktje. Voor een restaurant moet je goed zoeken.
Ondanks, dat we overdag regelmatig salvo’s hoorden in de nabijgelegen wijnvelden- dit voor het afschrikken van vogels- was de nacht rustig en konden we goed slapen.

Meer info Neckarwestheim en camperplaats

 

Klik hier voor meer foto's van Neckarwestheim
Voor meer foto's van Neckarwestheim klik op foto
 

De route op 31 augustus 2010

 Klik hier voor rit op Google maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Woensdag 01.09.2010:

Het was wel een erg kleine camperplaats hier in Neckarwestheim en deze werd ook nog gedeeltelijk misbruikt voor activiteiten voor nabijgelegen wegwerkzaamheden. We werden in de morgen door graafwerkzaamheden gewekt.
Ook deze dag zouden we nog in Baden Württemberg blijven, zij het op het randje. Zodra we weg waren van de geïndustrialiseerde Neckar werden de wegen ook weer interessanter en nam de verkeersintensiteit af. De eerste ACSI camping gaf geen korting aan de leden (zelf verkeerd gelezen). We reden daarom verder naar de Schurrenhof bij Donzdorf. Daar was wel een ACSI camping, die de gewenste korting gaf en sloegen we daar ons camp op. Het was nog niet laat en had ik dus genoeg tijd om de motor van het rek te halen en een tochtje te gaan maken in deze mooie omgeving.

Info over motorritten bij Ottenbach

Klik hier voor meer foto's van 55 km motorrit
Voor meer foto's van motorrit klik op foto

De route op 1 september 2010

 Klik hier voor rit op Google maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Donderdag 02.09.2010:

Een dag om met de motor te gaan rijden was er gepland. Een niet te lange rit. Alhoewel het een prachtige omgeving was is de rit niet geheel voor de volle 100% geslaagd. Misschien leggen we de lat wat te hoog (?). In dit gebied kom je ook in kleinere plaatsen "Umweltzonen" tegen. Iets waar we ook met onze oude MH (zonder plakette) in de laatste dagen ook al vaker last van hadden. We moesten dan vaker kilometers omrijden om het gebied te mijden en daarna onze weg vervolgen. De omleiding om het gebied te omrijden was wel niet aangegeven (?). Zonder de gps zou het een stuk moeilijker zijn geweest om de juiste weg en route terug te vinden.
Onder het motto steun de plaatselijk middenstand werd er in de avond in het restaurantje bij de camping het Schwäbische gerecht van Maultaschen gegeten. Het was een recept van deeg met spinazie, gehakt en uien en werd geserveerd door een vrouw die nota bene uit het verre Bremen kwam. Zij vond hier de omgeving mooier dan in het (voor haar) platte noord Duitsland.


Voor meer foto's van motorrit klik op foto

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

 

Vrijdag 03.09.2010

Het was niet ver tot Nördlingen, Bayern gelegen aan de Romantische Strasse. Ons volgende aankomstpunt. Op de camperplaats aldaar troffen we een gepensioneerde Hollandse schooldirecteur die met zijn camper gekocht had in Stein. Hij en zijn vrouw waren op doorreis naar Albanie of daarna Griekenland, als het in het eerstgenoemde land te koud zou worden.
Nördlingen is een stadje uit duizenden. Geheel ommuurd en men kan er zeker enkele uren met veel plezier doorbrengen. We hadden geluk dat de gehele dag een zonovergoten dag was. De in het centrum alom aanwezige terrasjes zaten goed vol en wij sloten ons na onze wandeling door de stad maar al te graag aan bij de mensen, die daar een ijs of een andere lekkernij aan het nuttigen waren.
Loon na werken.....

Meer info over Nördlingen en de camperplaats

Klik hier voor meer foto's van Nördlingen
Voor meer foto's van Nördlingen klik op foto

 

De route op 3 september 2010

 Klik hier voor rit op Goolge maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

 

Zaterdag 04.09.2010:

Omdat mijn vrouw niet echt goed ter been is, maakte ik in de morgen alleen een rondgang over de stadsmuren van Nördlingen. Deze heb ik ongeveer anderhalve keer gelopen, want ik kon niet de juiste uitgang van de omwalling naar beneden vinden. Via wegen langs de onderkant van de muur liep ik uiteindelijk terug naar de parkeerplaats waar we overnacht hadden. We vertrokken naar Kipfenberg in het Altmühltal. Daar was de volgende ACSI camping met korting. Ik wilde weer motorrijden. We moesten tot 15:00 h wachten om binnen te komen, want er heerste op het moment van aankomst mittagsruhe. De motor werd snel van het rek gehaald en er was nog voldoende tijd om een klein tochtje te maken. Het avondeten zou onderwijl in de maak zijn en bij terugkomst zou ik dan onmiddelijk kunnen aanvallen. Lieve vrouw heb ik toch.....
 Het was de gehele dag zonnig geweest, maar nauwelijks op de motor kon het regenpak aangetrokken worden. Niet heel erg, maar het wegdek was tijdens de rit toch voor het grootste gedeelte nat.
Bij Kipfenberg bevindt zich het geografische middelpunt van Bayern. Om dat te illustreren is er een klein monument opgericht. Het kasteel van Kipfenberg, dat duidelijk vanuit de omgeving is te zien, is niet te bezoeken want het wordt bewoond door prive personen

 

Motorritten in het Altmühltal

Klik hier voor meer foto´s van Altmühltal
Voor meer foto's van motorrit klik op foto


De route op 4 september 2010

 Klik hier voor rit op Google maps

 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Zondag 05.09.2010:

We bleven nog een dag op de camping, want er volgde weer een motordag. Het motorpak, de laarzen en andere veiligheidsattributen werden reeds vroeg aangetrokken. Het was droog en af en toe zonnig weer, een regenpak niet nodig.
De rit was uitgestippeld in de buurt van het Altmühltal. Te zelden, naar mijn smaak werd ik getracteerd op interessante kleine weggetjes of mooie panorama’s. Er stond en kleine stadsrondrit in Eichstätt op het programma. Interessant universiteitsstadje, waar we zeker bij volgende gelegenheden zullen terugkomen.

Motorritten in het Altmühltal

Klik hier voor meer foto's
Voor meer foto's van motorrit klik op foto
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Maandag 06.09.2010:

Kelheim lag niet zo heel veel verder dan Kipfenberg, dus duurde de reis niet zo lang. We staken de Altmühl over en hadden een prachtig zicht op Schloss Prunn. Toen we in Kelheim arriveerden was het meest markante punt van de stad moeilijk te overzien: De Befreiungshalle. Ooit gebouwd in opdracht van Ludwig II.
Het schijnt dat de camperplaats van Kelheim verplaatst is. Nu is het een betalende parkeerplaats tussen de Altmühl en de Donau. Onze buurman was een Oostenrijker. Hij was  al vaker in Kelheim geweest en gaf ons enkele nuttige tip. We bezochten kort het historische plaatsje. Het was zonnig en de temperaturen dik in orde om een boottocht over de Donau richting Donaudurchbruch te maken. Enkele honderden meters hier vandaan was de aanlegplaats voor de boten vlakbij de abdij Weltenburg, de oudste bierbrouwerij van Europa.
Na onze bezichtiging van het complex hadden we de laatste bootafvaart terug naar Kelheim. Het was ondertussen in de ondergaande zon, buiten op het dek van de boot een jas kouder, maar toch kon ik voor de tweede keer ervaren dat ze langs de Donau een lekker bier brouwen. De boot meerde een half uurtje na afvaart vanuit de Weltenburg af in Kelheim; we liepen naar de markt en daar was nog precies één restaurantje open. Zonder ons een tweede keer te bedenken liepen we daar naar binnen. We hadden onderwijl flinke honger gekregen.....
Het was een prachtige dag geweest, echt vitaminen voor het lichaam en de geest.

meer info over Kelheim en de camperplaats

Klik hier voor meer foto's van Kelheim
Voor meer foto's van Kelheim klik op foto
 

De route op 6 september 2010

 Klik hier voor rit op Google maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Dinsdag 07.09.2010:

Ons motto werd deze dag weer aangehouden: iedere dag een stukje verder. Bij Bad Abbach hadden we gekozen voor de plaatselijke Kaiserthermen met een betalende camperparkeerplaats. De weersvooruitzichten waren niet goed en we wilden de dag gebruiken om te relaxen in de Thermen. Naderhand bleek dit niet nodig te zijn want het weer viel goed mee en besloten we in plaats van dat voornemen het stadje te gaan bezoeken. Wel een leuk plaatsje, maar na onze bezoeken aan Mosbach en Nördlingen, niets bijzonders. Relaxen in de thermen zouden we bewaren voor de dag erna.

Extra info over Bad Abbach en de camperparkeerplaats

Klik hier voor meer foto's van Bad Abbach
Voor meer foto's van Bad Abbach klik op foto
 

De route op 7 september 2010

 Klik hier voor rit op Google maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

Woensdag 08.09.2010:

Een bezoek van 2,5 uur aan de thermen kostte 9 euro per persoon. Het warmste bad van 36 °C was erg aangenaam, het buitenbad dragelijk en het Turks stoombad dampend met een hoog Wicks-gehalte. Zeker niet veel geld voor het gebodene. Echter gezien dat we niet zo een waterratten zijn, was de eerder genoemde tijdsduur voor ons voldoende. Zo konden we uitgerust en gerimpeld door het vele water nog in de voormiddag doorrijden naar Regensburg. Helaas was daar de parkeerplaats, waar campers toegelaten werden totaal vol. We moesten een bezoek aan Regensburg met zijn dom tot een volgende keer uitstellen. Met pijn in ons hart besloten we door te rijden naar Viechtach. In deze plaats waren er meedere parkeerplaatsen, waarop overnachten is toegestaan. Het duurde even voordat de juiste voor ons geschikte parkeerplaats was gevonden. We hebben daar rustig gestaan, vlakbij het centrum. Het was geen florissant weer meer, maar toch konden we het centrum bezoeken met onder meer het kristalmuseum. De rococco kerk is een bijzonderheid. Een echte aanrader.

Meer info over Viechtach en camperplaats

klik hier voor meer foto's van Viechtach
Voor meer foto's van Viechtach klik op foto


De route op 8 september 2010

 Klik hier voor rit op Google maps
 

++++++++++++++++++++ naar begin +++++++++++++++++++++

 

 

naar tweede deel vakantie 2010