home  motor  |  camper  |  camperplaatsen  |  vakantie  |  korte trips  |  Garmin  |  links  |  last changes  |  zoeken

 

 

Paffendorf, NRW - Duitsland


De camperplaats in Bergheim (gedeelte Paffendorf) ligt op iets meer dan 90km van ons huis in Limburg, een aangename afstand om met de camper op de laatste dag te overbruggen en om dan toch de dag erna ’s middags op tijd thuis te arriveren.

Een uittreksel uit ons roadboek:
Vandaag 18 juni 2017 vallen we, zoals dat met een mooi gezegde heet met onze neus in de boter. Er is Schützenfest in het dorp en ook treedt er een mannenkoor op de binnenplaats van het kasteel, dat zich slechts op een steenworp afstand van de camperplaats bevind. De festiviteiten in het kasteel zijn druk bezocht en doen onwillekeurig denken aan TV-muziek optredens die iedere zondagsmorgens in de zomer op de Duitse televisie te zien zijn. Een soort deja-vu gevoel, zeker ook omdat de optredens gelijk aan die van de TV in uitermate zonnig weer worden gegeven.

 


Veel volk bij de uitvoering op de binnenplaats van het kasteel

Ook in het grote park dat bekend staat voor zijn grote variëteit van oude bomen zijn er tal van activiteiten. We stoppen bij een groep in pseudo oude kleren van begin 1900 die hier in stijl picknick vieren. Vooral de rare attributen zoals grote uurwerken aan de armen en brillenprullaria aan de hoeden van de mannen vallen op. Ik heb er al vaker foto’s van gezien maar kan nu zelfs op internet niet vinden onder wat voor een noemer zo’n groep bekend is. Stom, makkelijker was geweest ze even te vragen.

      
niet alledaagse personen in het kasteelpark

 Zonder veel inspanning rondlopen over de wandelpaden in het park en genieten van de niet alledaagse flora, de grote met waterlelies en algen bedekte vijvers is voor iedereen te doen. Vooral bij warm weer is de koelte onder het schaduwrijke bladerendek een weldaad.


Niet alledaags flora in het kasteelpark

 De gevels van het kasteel lijken in ieder geval van buiten interessant. Door de feestelijke omstandigheden kunnen we nu niet navragen of er in het interieur ook rondleidingen gegeven worden.


Charme gevels van kasteel Paffendorf

Later in de middag trekt de stoet van het Schützenverein door het dorp. Mooi in hoepeljurken uitgedoste vrouwen en mannen, zwaar met medailles omhangen lopen in deze stoet. Iets wat we ook kennen van de OLS (=oud Limburgs Schuttersfeest) in onze Limburgse contreien. Maar hier in Duitsland wordt er toch meer cachet aan gegeven en is het net even meer militaristisch, net iets meer eins, zwei, drei, tromgeroffel. We doen vrolijk mee en gedragen ons als Duitsers tussen de Duitsers, weliswaar in een korte broek en eten Currywurst en frieten bij de kraam welke is opgesteld op de parkeerplaats van het schuttersgebouw. Dit zijn absoluut niet de momenten waarop je in Duitsland denkt: “das Leben hier ist doch schei…”


eins-zwei-drei                                                                                    Veel medailles


kaboem...


Even wat betreft de camperplek. Het betreft een apart gedeelte van een mixed parkeerplaats welke midden in het dorp ligt, met uitzicht over een grasveld en verderop het Schützengebouw. Er zijn geen verdere voorzieningen, maar dat is dan ook het enige minpunt. Het kasteel met het park, de ongedwongen sfeer in het dorp en het makkelijke contact met de mensen vergoed veel. Tijdens het Schützenfest stond de parkeerplaats helemaal vol toch was er nog een camperplaats open. Waarschijnlijk wordt hier een sanctiebeleid uitgeoefend op mensen die hun personenauto op deze plekken zetten. Onze ervaring is dat Duitsers normaal gesproken wat dat betreft niet zo “gesetzestreu” zijn. Zeker niet als het zo druk is en ze hun auto willen parkeren.


camperplaats zonder voorzieningen N 50°57'51",  E 6°36'41"

 

Meer foto's van die dag