home  motor  |  camper  |  camperplaatsen  |  vakantie  |  korte trips  |  Garmin  |  links  |  last changes  |  zoeken
 

 

  Schoonmaken van een Trumavent
     

   

 

Een Trumavent is een ventilator die meestal in combinatie met een Truma gasverwarming S3002 of S5002 gebruikt wordt. Deze verwarmingen werden meestal ingebouwd in de campers van de 80-iger en 90-iger jaren. De "vent" is dan de stuwende kracht achter de ringverwarming binnen de camper of de caravan. Het grote voordeel is natuurlijk dat de warmte veel beter en gelijkmatiger verdeel wordt over de gehele ruimte. Er wordt veel lucht verplaatst en daardoor moet dit onderdeel in tegenstelling tot de kachels regelmatig schoongemaakt worden.

De schoepen van de ventilator verstoppen vrij snel met stof, waardoor de capaciteit van de verplaatste lucht aanmerkelijk afneemt. Hieronder wordt een grondiger schoonmaak procedure beschreven, dan degene die ooit in het NKC magazine gepubliceerd werden en hier te lezen is. Op deze manier kunnen ook de schoepen aan de zijde van het motorgedeelte worden gereinigd. Deze zijn bij de NKC werkwijze helemaal niet zichtbaar. Daartoe moet wel de Trumavent uitgebouwd worden. Los der drie of vier parkers op, waarmee de haken van het huis (nummer 1 op de foto) tegen de achterplaat van de kachel zijn geplaatst. Draai de trrumavent een slagje zodat hij weggenomen kan worden
Aanzuig  van de ventilator (no 2) en het gedeelte van de schoepen, welke zichtbaar is wanneer  de beschermkap van de kachel is verwijderd. Op de pers (no 3) zitten de flexibele luchtslangen geklemd welke voor de uitbouw ontkoppeld moeten worden. Schoepen van ventilatorvoorkant (2) kunnen eventueel al met een schroevendraaiertje of oude tandenborstel gereinigd worden.
 


 

Verwijder het kapje van de elektrische aansluiting door schroefje 2 los te draaien. Wanneer de schroefjes 1 verwijderd zijn kan de motorkap langs de snoeren weggeschoven worden. De motor (3) en de tweede rij schoepen (4) worden zichtbaar. Van hieruit kunnen deze schoepen gekuist worden. Het is niet noodzakelijk om het huis te delen. Dit zal waarschijnlijk meer nadelen met zich meebrengen dan voordelen. De schoepen kunnen van buitenaf perfect schoongemaakt worden

 

 


Op bovenstaande foto is duidelijk te zien dat het huis te delen is. Niet duidelijk is of de klemmen (5) hergebruikt kunnen worden. Duidelijk is de deling tussen de voorste gedeelte van de schoepen (6) en het achterste gedeelte (7).

Wanneer alles is schoongemaakt kan in omgekeerde volgorde de zaken gemonteerd worden. Afhankelijk van de leeftijd van de luchtslangen kunnen deze bros zijn en spontaan scheuren bij inbouw. Er zal dan niets anders opzitten een gedeelte nieuw te zetten.

 

terug